Commons:Potd/2009-09 (nl)

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
purge this page's cache

1

oude Nepalese sadhoe met witte baard en opgedraaide dreadlocks

Wijzig afbeelding
Nederlands : oude Nepalese sadhoe met witte baard en opgedraaide dreadlocks

2

De Matterhorn gezien vanuit de Gornergratbahn; een tandradspoorweg die het dorp Zermatt verbindt met Gornergrat (een bergrug van de Walliser Alpen) in het bergmassief Monte Rosa.

Wijzig afbeelding
Nederlands : De Matterhorn gezien vanuit de Gornergratbahn; een tandradspoorweg die het dorp Zermatt verbindt met Gornergrat (een bergrug van de Walliser Alpen) in het bergmassief Monte Rosa.

3

gezicht op Anse Source d'Argent, een van de bountystranden van het Seychelleneiland La Digue

Wijzig afbeelding
Nederlands : gezicht op Anse Source d'Argent, een van de bountystranden van het Seychelleneiland La Digue

4

Een keizersmantel (Argynnis paphia) op een distelbloem. De keizersmantel is een Europese dagvlindersoort die in de jaren 1970 en 80 sterk in aantal terugliep, maar de laatste tijd weer in veel van haar voormalige leefgebieden lijkt terug te keren.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Een keizersmantel (Argynnis paphia) op een distelbloem. De keizersmantel is een Europese dagvlindersoort die in de jaren 1970 en 80 sterk in aantal terugliep, maar de laatste tijd weer in veel van haar voormalige leefgebieden lijkt terug te keren.

5

De houtsnede Ase o fuku onna ("vrouw veegt zweet af") uit 1798 van de bekende Japanse schilder Utamaro (ca. 1753-1806), een voorbeeld van de Japanse Nishiki-e (kleurenblokdruk).

Wijzig afbeelding
Nederlands : De houtsnede Ase o fuku onna ("vrouw veegt zweet af") uit 1798 van de bekende Japanse schilder Utamaro (ca. 1753-1806), een voorbeeld van de Japanse Nishiki-e (kleurenblokdruk).

6

Het schip van de Kathedraal van Nantes

Wijzig afbeelding
Nederlands : Het schip van de Kathedraal van Nantes

7

de tempel Chang Chun ("eeuwige lente") in het nationaal park Taroko op het eiland Taiwan

Wijzig afbeelding
Nederlands : de tempel Chang Chun ("eeuwige lente") in het nationaal park Taroko op het eiland Taiwan

8

De ondiepe kustwateren van het schiereiland Yucatán, in de Golf van Mexico. De flarden geelbruin, groen, blauw en wit zijn waarschijnlijk sedimenten in het water. Het sediment verstrooit het licht, waardoor het water haar karakteristieke kleur krijgt. Het sediment is afkomstig van het land (fluviatiel) en de zeebodem (marien).

Wijzig afbeelding
Nederlands : De ondiepe kustwateren van het schiereiland Yucatán, in de Golf van Mexico. De flarden geelbruin, groen, blauw en wit zijn waarschijnlijk sedimenten in het water. Het sediment verstrooit het licht, waardoor het water haar karakteristieke kleur krijgt. Het sediment is afkomstig van het land (fluviatiel) en de zeebodem (marien).

9

De rotonde van de Galerie Colbert in het IIe arrondissement van Parijs, gebouwd in 1826 om de nabijgelegen Galerie Vivienne te overtreffen, maar behaalde echter niet hetzelfde succes. Na een renovatie in de jaren 1980 werd het gebouw opgekocht door de BnF, die er het Nationaal Instituut voor de Geschiedenis van de Kunst (INHA) en het Nationaal Instituut voor Erfgoed (INP) in huisvestte.

Wijzig afbeelding
Nederlands : De rotonde van de Galerie Colbert in het IIe arrondissement van Parijs, gebouwd in 1826 om de nabijgelegen Galerie Vivienne te overtreffen, maar behaalde echter niet hetzelfde succes. Na een renovatie in de jaren 1980 werd het gebouw opgekocht door de BnF, die er het Nationaal Instituut voor de Geschiedenis van de Kunst (INHA) en het Nationaal Instituut voor Erfgoed (INP) in huisvestte.

10

reflectie van een granietkoepel in het Tenayameer bij de Tiogapas tussen de Yosemitevallei en de Tuolumne-bergweide in het nationaal park Yosemite

Wijzig afbeelding
Nederlands : reflectie van een granietkoepel in het Tenayameer bij de Tiogapas tussen de Yosemitevallei en de Tuolumne-bergweide in het nationaal park Yosemite

11

een brandweerman van de FDNY (New York City Fire Department) roept nog 10 reddingswerkers om te komen helpen in de puinhopen van het door terroristische aanslagen ingestorte World Trade Center

Wijzig afbeelding
Nederlands : een brandweerman van de FDNY (New York City Fire Department) roept nog 10 reddingswerkers om te komen helpen in de puinhopen van het door terroristische aanslagen ingestorte World Trade Center

12

Amerikaanse zeearend (Haliaeetus leucocephalus)

Wijzig afbeelding
Nederlands : Amerikaanse zeearend (Haliaeetus leucocephalus)

13

Le Grand Palais gezien vanaf de Pont Alexandre-III (brug) in de Franse hoofdstad Parijs

Wijzig afbeelding
Nederlands : Le Grand Palais gezien vanaf de Pont Alexandre-III (brug) in de Franse hoofdstad Parijs

14

boomkikker (Hyla arborea)

Wijzig afbeelding
Nederlands : boomkikker (Hyla arborea)

15

Franse veldwesp (Polistes dominulus) op het blad van een Lilium (lelie)

Wijzig afbeelding
Nederlands : Franse veldwesp (Polistes dominulus) op het blad van een Lilium (lelie)

16

Titanium kristalstaaf (hoogzuiver: 99,995%), gemaakt met het Van Arkel-de Boerproces (naar de Nederlandse scheikundigen Eduard van Arkel en Jan Hendrik de Boer). Gewicht ≈ 283 gram, lengte ≈ 14 cm, diameter ≈ 25 mm.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Titanium kristalstaaf (hoogzuiver: 99,995%), gemaakt met het Van Arkel-de Boerproces (naar de Nederlandse scheikundigen Eduard van Arkel en Jan Hendrik de Boer). Gewicht ≈ 283 gram, lengte ≈ 14 cm, diameter ≈ 25 mm.

17

Rode bloedcellen op een agarplaat (petrischaal met een voedingsbodem zoals agaragar) voor het diagnosticeren van een infectie. De plaat aan linkerzijde toont een positieve stafylokokken-infectie. De plaat aan rechterzijde toont een positieve streptokokken-infectie, hetgeen door het halo-effect zichtbaar is als een beta-hemolytische uit de groep A (Streptococcus pyogenes). Deze infecties kunnen voorkomen bij patiënten die een chemokuur ondergaan.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Rode bloedcellen op een agarplaat (petrischaal met een voedingsbodem zoals agaragar) voor het diagnosticeren van een infectie. De plaat aan linkerzijde toont een positieve stafylokokken-infectie. De plaat aan rechterzijde toont een positieve streptokokken-infectie, hetgeen door het halo-effect zichtbaar is als een beta-hemolytische uit de groep A (Streptococcus pyogenes). Deze infecties kunnen voorkomen bij patiënten die een chemokuur ondergaan.

18

het Franse dorpje Sainte-Enimie aan de ingang naar de kloof Gorges du Tarn gezien vanaf een picknickplaats langs de weg D986

Wijzig afbeelding
Nederlands : het Franse dorpje Sainte-Enimie aan de ingang naar de kloof Gorges du Tarn gezien vanaf een picknickplaats langs de weg D986

19

Een blanco lidmaatschapscertificaat uit 1876 voor de Onafhankelijke Orde van de B'nai B'rith ('Zonen van het [Abrahamitische] Verbond'), een van de oudste Joods-Amerikaanse serviceclubs (1843).

Wijzig afbeelding
Nederlands : Een blanco lidmaatschapscertificaat uit 1876 voor de Onafhankelijke Orde van de B'nai B'rith ('Zonen van het [Abrahamitische] Verbond'), een van de oudste Joods-Amerikaanse serviceclubs (1843).

20

Rasterelektronenmicroscoop-micrografie (1400 keer uitvergroot) van een Aceria anthocoptes (een mijtensoort), een mogelijke biologische bestrijder van het 'onkruid' akkerdistel.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Rasterelektronenmicroscoop-micrografie (1400 keer uitvergroot) van een Aceria anthocoptes (een mijtensoort), een mogelijke biologische bestrijder van het 'onkruid' akkerdistel.

21

Pāhoehoe-lava en ʻaʻā-stromen van de vulkaan Kilauea op het Amerikaanse eiland Hawaï. Foto genomen vanuit een helikopter.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Pāhoehoe-lava en ʻaʻā-stromen van de vulkaan Kilauea op het Amerikaanse eiland Hawaï. Foto genomen vanuit een helikopter.

22

Mount John Laurie (Nakoda/Stoney: Yamnuska; "muur van steen") is een berg in het gemeentelijk district Kananaskis, ten westen van de stad Calgary in de Canadese provincie Alberta

Wijzig afbeelding
Nederlands : Mount John Laurie (Nakoda/Stoney: Yamnuska; "muur van steen") is een berg in het gemeentelijk district Kananaskis, ten westen van de stad Calgary in de Canadese provincie Alberta

23

een groene leguaan (Iguana iguana) poseert in het reptielenpark van de Noorse hoofdstad Oslo

Wijzig afbeelding
Nederlands : een groene leguaan (Iguana iguana) poseert in het reptielenpark van de Noorse hoofdstad Oslo

24

losse blokletters in de vorm van de Engelse tekst "The quick brown fox jumps over the lazy dog and feels as if he were in the seventh heaven of typography together with Hermann Zapf, the most famous artist of the.".

Wijzig afbeelding
Nederlands : losse blokletters in de vorm van de Engelse tekst "The quick brown fox jumps over the lazy dog and feels as if he were in the seventh heaven of typography together with Hermann Zapf, the most famous artist of the.".

25

zwaveldioxidewolken boven de Halemaumau-krater in het (Amerikaanse) Hawaïaanse eiland Kilauea

Wijzig afbeelding
Nederlands : zwaveldioxidewolken boven de Halemaumau-krater in het (Amerikaanse) Hawaïaanse eiland Kilauea

26

de bloemen van een rode zijdeplant (Asclepias incarnata)

Wijzig afbeelding
Nederlands : de bloemen van een rode zijdeplant (Asclepias incarnata)

27

Een Amerikaanse T-45A Goshawk voert een draai uit tijdens een formatievlucht boven het zuiden van de Amerikaanse staat Texas. De T-45 is een dubbelzits éénmotorig lesvliegtuig en het enige Amerikaanse marinevliegtuig dat speciaal is ontworpen voor het oefenen van landingen op vliegdekschepen.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Een Amerikaanse T-45A Goshawk voert een draai uit tijdens een formatievlucht boven het zuiden van de Amerikaanse staat Texas. De T-45 is een dubbelzits éénmotorig lesvliegtuig en het enige Amerikaanse marinevliegtuig dat speciaal is ontworpen voor het oefenen van landingen op vliegdekschepen.

28

Artist's impression van een geterraformeerde planeet Mars gecentreerd boven het kloofsysteem Valles Marineris. De regio Tharsis is zichtbaar aan linkerzijde van de globe.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Artist's impression van een geterraformeerde planeet Mars gecentreerd boven het kloofsysteem Valles Marineris. De regio Tharsis is zichtbaar aan linkerzijde van de globe.

29

infraroodafbeelding van de emissienevel W5 (IC 1871 of "zielnevel") in het H-II-gebied in het sterrenbeeld Cassiopeia gemaakt door de Spitzer Space Telescope van de Nasa. W5 ligt op ongeveer 6.500 lichtjaren van de Aarde verwijderd, omspant een gebied ter grootte van vier volle manen en vormt een stervorminggebied. De foto, die werd gemaakt over een periode van 24 uur, vormt een van de beste bewijzen voor de theorie van de 'getriggerde stervorming'; een bepaalde oorzaak die leidt tot de zwaartekrachtinstorting van een moleculaire wolk.

Wijzig afbeelding
Nederlands : infraroodafbeelding van de emissienevel W5 (IC 1871 of "zielnevel") in het H-II-gebied in het sterrenbeeld Cassiopeia gemaakt door de Spitzer Space Telescope van de Nasa. W5 ligt op ongeveer 6.500 lichtjaren van de Aarde verwijderd, omspant een gebied ter grootte van vier volle manen en vormt een stervorminggebied. De foto, die werd gemaakt over een periode van 24 uur, vormt een van de beste bewijzen voor de theorie van de 'getriggerde stervorming'; een bepaalde oorzaak die leidt tot de zwaartekrachtinstorting van een moleculaire wolk.

30

Een Wit-Russische Soechoj Soe-27UBM (een jachtvliegtuig) tijdens een trainingsvlucht voor de Air Show 2009 bij de Poolse stad Radom. Op de tweede dag van de vliegshow stortte het toestel neer, waarbij beide piloten om het leven kwamen. Deze crash was vandaag precies een maand geleden.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Een Wit-Russische Soechoj Soe-27UBM (een jachtvliegtuig) tijdens een trainingsvlucht voor de Air Show 2009 bij de Poolse stad Radom. Op de tweede dag van de vliegshow stortte het toestel neer, waarbij beide piloten om het leven kwamen. Deze crash was vandaag precies een maand geleden.

Request an additional languageDemande d’ajout d’une langue